Meer vogels in de tuin!

De mooiste tuin is een vogelvriendelijke tuin. Wij worden hartstikke blij van vogels in de tuin en op het balkon. Ze maken de mooiste geluiden en zijn een genot om naar te kijken. Zeg nou zelf, wat is er nou meer rustgevend dan genieten van de verschillende vogelsoorten in je eigen tuin? Wij zijn het eens: ‘Wij willen meer vogels in de tuin!’

Nederland vogelland

Nederland is een echt vogelland, vogels horen erbij! Wist je dat we rond de 500 verschillende vogelsoorten in ons waterrijke land rondvliegen? En ieder vogel zingt z’n eigen lied. Wij vinden het heel belangrijk dat alle vogels zich thuis blijven voelen in Nederland, en ook steeds weer terugkomen. Als gastheer van een waterrijk vogelland vinden wij het onze verantwoording om het de vogels zoveel mogelijk naar hun zin te maken. En dat kan al door een vetbolletje op te hangen, maar daar houdt het niet op. Je kunt van alles doen om meer vogels in de tuin te krijgen, maar er zijn ook een aantal dingen die je beter niet kan doen. Alle do’s en dont’s op een rijtje.

Dit kun je beter niet doen

Laten we beginnen met wat je beter niet kan doen; teveel onderhoud plegen. Dat past natuurlijk heel goed in onze easy gardening filosofie. Laat de natuur maar lekker haar gang gaan. Ruim die bladeren van de bomen niet op. Laat gevallen bladeren op een hoopje liggen want hier zitten veel insecten tussen die voedzaam zijn voor vogels. Insecten bevatten proteïne en zijn bovendien ook goed voor je tuingrond. Hetzelfde geldt voor uitgebloeide planten en bloemen. Laat ze staan want vogels zijn er dol op.

Struiken snoeien hoeft ook niet meer. Struiken zijn een van de belangrijkste schuilplaatsen voor met name kleine vogels. Als ze geen schuilplaats dichtbij hebben, zullen ze sneller een andere tuin opzoeken. Als je per se wilt snoeien omdat dit goed is voor je planten en bomen, doe het dan struik voor struik. Of maak een takkenhuis van op elkaar gestapeld snoeiafval, en creëer zo een nieuwe vogelplek. Hier voelen egels zich ook thuis.

De schutting vrij maken is uit den boze. Vogels houden van beschutting zoeken tussen planten op schuttingen. Klimplanten maken afscheidingen trouwens mooier dus waarom zou je ze weghalen, ook al zijn ze droog?

En dit moet je juist wél doen!

Alles zo natuurlijk en ongerept mogelijk houden is het beste wat je kan doen. Leg paadjes aan met gras of bijvoorbeeld boomschors. Wormen houden van gras, en vogels houden van wormen. Liever nog grind dan tegels want dan kunnen beestjes en onkruid hun weg omhoog nog vinden. Angst voor onkruid is ouderwets, we gaan voor zo duurzaam, ecologisch en zo natuurlijk mogelijk!

Zorg voor zoveel mogelijk beschutte plekjes voor vogels en kleine dieren. Kies dichte struiken, als het kan met besjes en doorns. Versier je schuttingen en muren met klimplanten.

Varieer er op los in de breedste zin van het woord. Creëer een tuin die in alle seizoenen en omstandigheden interessant is voor dieren en insecten. Want waar insecten zijn, zijn vogels en dieren. Zorg voor hoogteverschillen met struiken en boompjes. Kies planten die verschillen van bloeiperiode. Bloemen zorgen voor zaden en nestmateriaal, vogels houden van bloemen!

Hang voedsel en planten op om hoogteverschillen te creëren. Een Artstone bak kun je gebruiken voor bloemen maar ook als waterbak, of voor zaden. Zo kunnen vogels overal in je tuin eten en drinken vinden. Een waterbak, of plek waar de vogels kunnen baden is altijd een goed idee.

En de bonustip, onze favoriet; de moestuin! Een biologische moestuin waar jullie en de vogels baad bij hebben.

We willen de vogelbescherming bedanken voor de tips voor een vogelvriendelijke tuin. Wil je weten welke vogels in jouw tuin voor kunnen komen? Doe dan de postcode vogelcheck op hun site!

© Copyright 2024 - Artstone Realisatie: Stimmt