De wonderlijke cyclaam is een bijzondere plant met een excentriek uiterlijk, niet voor niets al jarenlang een van de meest geliefde planten is. De cyclaam is in Nederland een populaire kleurrijke kamerplant. Opmerkelijk want in een huiskamer voelt deze wonderlijke schone zich niet perse het prettigste.
Misschien ken je de cyclaam als alpenviooltje. Ook dat is gek want daar komt ze niet vandaan, ze komt uit het Middellandse zeegebied, waar ze in het wild te bewonderen is. De versie die die wij als kamerplant inzetten komt uit Iran. Beide versies zijn er in talloze kleuren en uitvoeringen. Rood, roze, lila, wit, met en zonder bijzondere bloemblaadjes. Ze is familie van de primula, en is ook meerjarig. De cyclaam is prachtig en veelzijdig. De outdoor cyclamen die nu in de winkel liggen zijn geschikt voor binnen en buiten.
De cyclaam is een vrolijke, optimistische plant met felle kleuren. Ze ziet er elegant en breekbaar uit maar het is een sterke bloeier uit een stevige knol.
De sierlijke groene bladeren groeien in een rozet. De blaadjes zijn hartvormig en hebben mooie zilvergrijze of lichtgroene tekeningen. Tussen de blaadjes door rollen stengels uit, daaruit komen de waanzinnig mooie bloemen komen.
De bloemen kennen ook weer allerlei uitvoeringen en kleuren waar de natuur zeer trots op mag zijn.
Als je Cyclamen koopt dan bloeien ze meestal volop. Als ze eenmaal zijn uitgebloeid worden veel Cyclamen weggegooid, ze gaan de biobak in. Maar degenen met geduld worden beloond. Geef je Cyclaam niet op, koester haar en observeer het natuurlijke proces. Geef na de bloei geen water meer. De bladeren zullen vergelen en de plant gaat over in ruststand. En dan opeens midden in de winter, zal de Cyclaam weer uitbloeien tot een nog mooiere versie dan eerder. Wat een wonderschone verrassing.
Zet ze op een koele en lichte plek, niet in de volle zon en weg van de verwarming.
Cyclamen houden van een licht vochtige kluit, het zijn dorstige planten.
Cyclamen drinken graag water dat van onder wordt gegeven.
Een temperatuur rond de 15 graden is ideaal.
Pluk de uitgebloeide bloemen eruit om nieuwe groei te stimuleren.
Plant Cyclamen in een Artstonepot met drainagesysteem zodat ze zelf hun watergift kunnen bepalen.
In een Artstonepot kun je Cyclamen buiten en binnen zetten. Het enige wat je hoeft te doen is het stopje uit de bodem halen als je de pot buien zet.
Wist je dat?
Als je Cyclamen niet laat bestuiven door bijen dan groeien ze de hele winter door!
Dank je wel Schoneveld Breeding voor de prachtige cyclamen!