Hallo Helleborus

Zeg hallo Helleborus! Lieflijke bloem, die bloeit tijdens hartje winter. Als de meeste bloemen slapen wordt de Helloborus wakker. Ze heeft prachtige witte bloemen met gele meeldraden. Tegenwoordig zijn er ook verschillende kleuren, van goudkleurig tot paars. Stuk voor stuk prachtige warme kleuren die jouw wintertuin sfeer brengen. De Helleborus kun je ook kennen van haar bijnaam; de kerstroos, niet te verwarren met de kerstster, die ook populair is in de winter, maar zeker niet geschikt is voor buiten. De Helleborus is lid van de familie Ranunculaceae, de boterbloemenfamilie. Daar lijkt ze trouwens ook best een beetje op, vind je niet? Wil je een Helleborus in het wild spotten dan kan dat in de bossen van Zuid- en Midden-Europa en West-Azië. Ga je deze winter skiën in de Alpen, Karpaten en Apennijnen dan kun je er zomaar eens een tegenkomen.

Het kan vriezen en sneeuwen, regenen en keihard waaien, de kerstroos blijft stralen. Pas als het echt heel heel koud is en de temperaturen lang onder nul blijven, kan de Helleborus iets gaan hangen. Maar wees niet bang, een paar zonnestralen en ze staat weer fier rechtop. We vertellen je graag meer over deze ijskoningin.

Hallo Helleborus | Plant blog | winterharde potplant | winterharde plant | tuininspiratie | kerstroos | artstoneplanter | bloempot | tuininspiratie

Wist je dat?

In de Middeleeuwen gebruikten wij de Helleborus om boze wintergeesten weg te jagen. Haar schoonheid zou zelfs de ergste geesten doen verbleken.

De Helleborus is al lang beroemd, in 1400 voor Christus schreef de arts Melampus er al over.

De Helleborus staat symbool staat voor pionieren en overleven. Dat past natuurlijk erg goed bij haar, zij overleeft de ergste kou.

De naam kerstroos komt voort uit een oude legende waarin de plant in de sneeuw omhoog kwam uit tranen van een meisje, omdat zij geen geschenk had voor het kindeke Jezus in Bethlehem.

Welke en wanneer?

De Helleborus niger is de bekendste en meest populaire soort. Er bestaan tegenwoordig meerdere kweeksoorten, meestal met witte bloemen zoals ‘Christmas Carol’, ‘Dafine’, ‘Shining Star’ of Jushua. De Helleborus orientalis (Oosterse kerstroos) heeft juist bloemen met kleur zoals geel, roze en donkerpaars en er zijn zelfs soorten met gespikkelde bloemen.

Beide soorten zijn er in verschillende formaten. Kleintjes zijn super leuk om in een Artstone Hanger te poten en je veranda mee te versieren. Er zijn ook hoge struiken van de Helleborus soorten, voor een magistrale entree bij de voordeur, in een hoge pot.

In december maak je de beste kans om deze voor een mooie prijs bij tuincentra te kopen. Ze zijn er zeker wel eerder, rond november en met geluk al in oktober, maar dan betaal je (terecht) iets meer.

Hallo Helleborus | Plant blog | winterharde potplant | winterharde plant | tuininspiratie | kerstroos | artstoneplanter | bloempot | tuininspiratie

Care & Style tips

Als je een Helleborus koopt let er dan op dat de plant een aantal mooie bloeibare knoppen heeft. Zo weet je zeker dat je kan genieten van die mooie bloemen. Natuurlijk moet de kerstroos ook vrij zijn van luizen, geel blad en zwarte spikkels. Dat laatste kan namelijk wijzen op mineervlieg of botrytis. Daarnaast moet de kluit goed vochtig zijn, anders gaat ze hangen.

Thuis kun je haar in een mooie pot zetten, zoals de Claire met betonlook, die juist door haar stoere uiterlijk goed past bij het romantische van de Helleborus. Plaats een bankje in de voortuin met een paar verschillende potten en winterharde bloeiers zoals de Skimmia, Heide en Helleborus. De buurt zal genieten van de aanblik, de postbode ook. Weinig input, groot resultaat want deze planten hebben maar weinig verzorging nodig. Staan ze onder een afdak? Geef ze dan eens per week water, als het vriest heel weinig want dan verbruiken ze bijna geen energie. Als ze in de blote lucht staan hoef je ze geen water te geven natuurlijk, dan doet de natuur haar werk. Denk er in alle gevallen aan dat je zorgt voor een goede drainage en haal het stopje uit de bodem van je Artstonepot. Bewaar het stopje op een simme plek, je hebt ‘m misschien nodig als je de pot ooit binnen wilt gebruiken.

Als de winter voorbij is is het ’t beste om de Helleborus te verplaatsen naar de vaste grond van de tuin. Want na de winter sterft het blad van de Helleborus langzaam af en houdt ze haar zomerse winterslaap, en houd je dus een kale pot met aarde over. Gebruik die pot voor vrolijke zomerbloeiers, of kruiden! Als de winter zijn intrede doet, en je de Helleborus misschien al weer helemaal bent vergeten, verschijnt de ijskoningin als prachtige verrassing weer uit de grond.

Met dank aan Bloembureau Holland voor het uitzetten van deze tuinplant van de maand december 2018.

© Copyright 2024 - Artstone Realisatie: Stimmt