Waarom een bij-vriendelijke tuin zo belangrijk is

Wist je dat bijen heel belangrijk zijn voor de mens? Niet alleen omdat ze hele lekkere honing maken, ze doen nog veel meer. Het gaat helaas niet zo goed met de bijen in ons land, en dat is een probleem. Laten we de bijen en hun rol in de natuur, eens wat beter bekijken.

Sleutelrol

Door chemische bestrijdingsmiddelen, een tekort aan de juiste bloemen, ziektes en klimaatveranderingen is het voortbestaan van de bij in gevaar gekomen. Dat geldt trouwens ook voor ontelbaar veel andere insectensoorten. Maar vandaag gaat het over de bij. Want de bij is bijzonder belangrijk.

Bijen hebben een sleutelrol in de natuur doordat zij bestuiving regelen op planten en bloemen. Het is zelfs zo dat 80% van de eetbare gewassen afhankelijk zijn van bijenbestuiving. Wow, dat is echt een hoop.

Over de bij

Alle soorten bijen leven van nectar en stuifmeel. Ze vinden dat bij bloeiende planten en bomen. Als een bij in een bloem kruipt voor nectar dan blijft het stuifmeel aan zijn behaarde lijfje plakken. Bij de volgende bloem die de bij bezoekt kan dit stuifmeel aan de kleverige stempel blijven plakken. Zo verspreidt de bij stuifmeel van bloem tot boom, van boom tot bloem en vindt er bevruchting plaats.

In Nederland vinden we rond de 350 soorten bijen. Slechts een daarvan is de bekende honingbij. Deze leeft in groepen, vaak niet in het wild maar als eigendom van een bijenimker. Honingbijen zijn super goed in honing maken maar minder goed in bestuiving en bevruchting. Het zijn de solitaire bestuivers zoals hommels en andere bijensoorten die veel meer stuifmeel achterlaten. Daardoor ontstaan er betere en ook meer vruchten aan een plant.

Bijen weetjes

Een bij kan op een dag wel 250 bloemen bezoeken.

In februari beginnen hommels en bijen al met vliegen.

Een bij vliegt in z’n leven 800 kilometer.

Voor een kilo honing legt een bij de afstand van de omtrek van de aarde af.

 

Waarom een bij-vriendelijke tuin zo belangrijk is

Help de bij!

Als we de bij helpen dan verbetert ook de leefsituatie van andere planten en dieren. Door milieu-vriendelijke bestrijdingsmiddelen te gebruiken en stil te staan bij het behoud van de bij helpen we ook vlinders, insecten, kleine zoogdieren en vogels. Zij hebben uiteraard ook baat bij een gezonde biologische leefomgeving. Er zijn allerlei grote en kleine dingen die je kan doen.

Begin eens met een plek waar de bijen in je tuin kunnen eten en nestelen. Dat is vooral voor solitaire bijen erg fijn, zij wonen tenslotte niet in een bijenkorf, maar vinden ergens anders beschutting. Ruim in de herfst niet al het tuinafval op, laat takjes en blaadjes liggen. Zorg voor kleine openingen in een muur of schutting. Veel nectarbloemen maken je tuin aantrekkelijk voor onze bijenvrienden, zij slapen ook graag dichtbij zo’n feestelijke plek.

Gebruik geen bestrijdingsmiddelen! Hoe weinig je ook gebruikt, het heeft altijd een zeer negatief effect op insectenlevens. Ook tussen de tegels en langs muurtjes, laat het onkruid lekker zitten of trek het er met de hand uit. Onkruid wieden op de ouderwetse manier werkt rustgevend. Net als schaapjes tellen is bijen tellen ook heel rustgevend. Doe je mee aan de bijentelling op 13 en 14 april?

Als je genoeg plek hebt in de tuin, of zelfs een groot stuk gras dan kun je een bloemenweide maken. Een paradijs voor vlinders en bijen en een lust voor het oog. Heb je geen grote tuin, of een balkon? Dan kun je toch zorgen voor genoeg keuze is aan planten en bloemen. Maak het fijn voor de bij en leuk voor jezelf. Kies ieder seizoen jullie favoriete bloeiers en plant ze in potten die passen bij jouw seizoensstijl. Donker gekleurde potten met heide in het najaar. Lichte potten met voorjaarsbloeiers in het begin van het jaar. Zomers kun je los met balkonbakken gevuld met kleurrijke en uitbundige bloemen. Laat klimop groeien!

 

Plant niet zomaar iets

Bloeiende planten, struiken en bomen zijn van levensbelang voor de bij. Maar let goed op voordat je zomaar wat plant. Bijen hebben niets aan bloemen die gekweekt zijn door en voor de mens, deze zijn puur voor de sier. Kies drachtplanten, het hele jaar door. Want bijen vliegen al bij 7 of 8 graden en dan is de keus aan goede bloemen zeer beperkt. De beste keuzes zijn:

  • Lavendel
  • Krokus
  • Blauw druifje
  • Salie
  • Vrouwenmantel
  • Winterheide
  • Kogeldistel
  • Zonnehoed
  • Bergamotplant
  • Vetkruid
  • Gaura
  • IJzerhard
  • Stinkend nieskruid
Waarom een bij-vriendelijke tuin zo belangrijk is

Bij-vriendelijk tuinieren

Wij willen bij-vriendelijk tuinieren. Alles tips op een rijtje:

Geen bestrijdingsmiddelen

Beschutting voor solitaire bijen

Richt je balkon seizoensgebonden in

Kies de juiste beplanting, kies drachtplanten Kijk voor een overzicht van alle drachtplanten op deze website.

© Copyright 2024 - Artstone Realisatie: Stimmt